El Molí

La història del Molí

L’origen del molí es remunta a l’any 1921, on l’agrupació de pagesos del poble van construir un magatzem al barri de l’Estació de Rajadell. En aquest local es comercialitzaven les matèries que en aquell  temps eren necessàries per la pagesia, com adobs pels conreus i alguns productes fitosanitaris, com sulfat de coure, entre d’altres.

Més tard, l’any 1922-1923, davant la necessitat de no haver de fer un llarg camí per portar a moldre les olives a altres llocs, van construir el molí d’oli. Primerament, es va comprar un corró que funcionava amb tracció animal i al cap de poc temps es va substituir per dos corrons de tracció elèctrica per tal de que la pasta que es genera al xafar les olives quedés en millors condicions.

L’any 1944 a nivell estatal es van crear les “Hermandades sindicales de labradores y ganaderos” una organització sindical creada pel règim, que va englobar totes les organitzacions anteriors, es va quedar amb el patrimoni dels pagesos i es cuidava d’organitzar el seu funcionament.

Entre l’any 1977 i 1980 aquest patrimoni passa de ple dret a les Cambres Agràries de la Generalitat  fins l’any 1986, que es va crear la Cooperativa Agropecuària de Rajadell, formada per la pagesia del poble i que fins el moment gestiona el molí i el seu patrimoni amb règim cooperatiu.

Avui en dia, el procés de treball pràcticament no ha canviat. No obstant, s’ha actualitzat una part de la maquinària de treball, per obtenir un oli de més qualitat i en millors condicions sanitàries.

Cada any, des del mes de novembre fins al gener i part de febrer, el molí està obert per rebre totes les persones que tant per portar olives com per comprar oli, desitgin visitar-nos. També podeu trobar el nostre oli a l’Ajuntament o a l’oficina de turisme de Rajadell.

El·laboració

El molí consta de dos pisos; el procediment comença a la part de dalt, per on entren les olives.

El primer pas és separar les olives de la resta d’elements amb la ventadora. Durant la collita, les olives es barregen amb fulles, tiges, pedretes i altres components que no ens interessen. Per tant és un pas bàsic.

Seguidament es renten les olives amb aigua per treure-li les petites impureses i residus dels productes tractats, i a continuació s’aboquen a la tremuja i es pesen. Després, les olives baixen per la boca de la tremuja cap al pis de sota en perfectes condicions sanitàries. 

Per moldre-les, al ser un molí tradicional, les olives s’aboquen progressivament cap a la base de pedra, on hi ha dos corrons cònics de granit de 1.500 quilos cadascun que van girant i aixafant les olives creant una pasta homogeneïtzada. Un cop s’aconsegueix la pasta, un vis sens fi la tira a la batedora, un dipòsit de doble paret on circula l’aigua a 28 graus i que junt amb el vis sens fi que hi ha a l’interior d’aquest aparell fa que la pasta es mogui contínuament per homogeneïtzar-la  i donar-li la temperatura desitjada. 

Quan aquest objectiu es compleix, la pasta passa al decanter, la màquina que es cuida de separar els diferents components de la pasta: aigua, pinyol i oli.

Finalment, es passa l’oli per la centrifugadora per acabar de treure-li les impureses i s’aconsegueix d’aquesta manera un oli verge extra de primera qualitat, que passa finalment a l’envasadora per al seu envasat final.

Oli d'Extracció en Fred

Per aconseguir l’oli d’extracció en fred, es segueix el mateix procediment d’elaboració amb l’excepció de l’escalfament de la pasta, que no es fa ja que l’extracció d’aquest oli és a temperatura ambient. D’aquesta manera s’aconsegueix un oli amb totes les qualitats d’aroma i gust que porta l’oliva i un sabor excepcional.

El rendiment de les olives és molt variable, doncs cada any segons la climatologia és diferent. Normalment aconseguim un rendiment entre un 19 i un 20 %. En el cas de l’oli d’elaboració en fred, tot i que millora la qualitat, sempre s’obté un rendiment inferior.

Vista el Molí de l'Oli

Si teniu ganes de conèixer el procés, podeu fer una visita guiada al molí, on es poden veure totes les parts, i s’explica el funcionament dels diferents processos fins a l’obtenció de l’oli.

Per a grups, és necessari demanar cita prèvia.

Cistella de la compra
Desplaça cap amunt